GRI, ECHILIBRU SAU NEHOTARARE?

Oare ce iti vine in minte cand auzi gri? Un elefant? Un cer innorat? Ha,ha,ha  sunt sigur ca pur si simplu la culoarea gri formata din cele doua nonculori alb si negru, care reprezinta cumva un echilibru intre cele doua nu te-ai gandit! Dar cum nu exista perfectiune, nici un echilibru perfect nu exista…exista muuulte nuante de gri dar nu este alb sau negru.

Echilibrul…exact despre asta vreau sa vorbesc…..sa ne gandim un pic..nu exista nuanta perfecta de gri chiar daca amesteci cantitati egale…dar despre perfectiune am vorbit deja aici.

Echilibrul este sensul pe care ar trebui sa il cautam in tot ceea ce facem, numai ca ceva ne impiedica parca, ceva parca ne impinge de la o extrema la alta.

Nu vreau sa fac aici teoria dualitatii si nici nu ma astept sa acceptam asa de usor ca 1+1 fac…1 in cele mai multe cazuri. Dar ma intreb de ce gandirea multor persoane tinde sa mearga catre extreme si uita ca exista o cale de mijloc..si voi da exemple..

Toti romanii cand vorbesc despre nivelul de trai spun ca nu mai exista mai multe paturi sociale…a disparut patura de mijloc si au ramas extremele: bogatii si saracii. Practic afirmand acest lucru arunci romanii fie intr-o parte fie in alta iar eu personal nu sunt de acord cu acest lucru. Patura sau clasa de mijloc exista, si este de altfel cea mai numeroasa si este formata din oamenii care au o casa proprietate personala, au sau nu o masina, au serviciu, merg in concediu  si banii de obicei le ajung pentru mancare, plata utilitatilor, si cheltuieli conexe mai mult sau mai putin…Acesti multi oameni nu pot fi incadrati ca fiind nici bogati nici saraci..mai depinde de fiecare cum se simte dar asta-i altceva..

Administrarea bugetului personal, de altele nu discut ca nu este treaba mea…cand sunt bani, fiecare are tendinta de a cheltui mai mult decat are nevoie, urmand impulsul unor dorinte de moment…dar cand stii ca nu iti ajung banii, poti deveni ridicol econom si ajungi sa nu mai cumperi nici ce ai avea nevoie, nu-ti mai vine sa iesi din casa ca fiecare iesire implica o cheltuiala..

Lipsa echilibrului am observat ca mai este strans legata de rabdare….totul trebuie sa se intample aici si acum altfel ne razgandim… Oamenii nu mai au rabdare sa astepte un castig modest dar constant, sa stea in rand la semafor, sa vina ora de plecat acasa…

Si exemplele pot continua…sunt sigur ca ai si tu destule daca ai inteles ideea…Intrebarea care mi-o pun este lipsa echilibrului se datoreaza faptului ca nu esti constient ca te afli intr-o extrema sau alta ori faptului ca nu esti hotarat in ce directie sa o apuci?

echilibru

Si ce ar fi de facut…sa ne observam pe noi insine si sa observam celelalte aspecte din jurul nostru. O sa observam peste tot ca exista un echilibru. Insusi omul are nevoie de un tonus muscular si un senzor situat in urechea interna ca sa pastreze echilibrul in pozitia verticala. Plantele, copacii se dezvolta mai mult sau mai putin uniform dar in jurul unei axe centrale aproximativ simetric. Toate fiintele au o axa centala imaginara fata de care corpurile lor sunt simetrice… Deci natura insusi este echilibrata….ramanem noi sa ne gasim echilibrul in gandire si actiune.

Poate o sa te intrebi de ce am nevoie de echilibru? Deoarece omul este o fiinta complexa formata din trup suflet si minte….Iar acestea sunt legate intre ele tot printr-un echilibru..”Minte sanatoasa in corp sanatos” va amintiti…Avem nevoie de echilibru in odihna, in alimentatie, in gandire, in simtire….Orice tindere catre o extrema sau alta creeaza un dezechilibru in lant care apoi este mai greu de stapanit dar nu imposibil.

Practic lipsa echilibrului am observat-o la copii mici in mod special, dar ei trebuie sa  invete…. oamenii maturi probabil ca unii nu au invatat iar altii au uitat, au fost distrasi de altele.

 

Va doresc tuturor o viata cat mai echilibrata si va astept cu comentarii la ceea ce am spus deoarece parerea voastra conteaza pentru mine.

Adi 3PAS

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.