Intre intoleranta si credinta

Mentionez de la inceput faptul ca acum mai mult de 8 ani de zile am scris un articol intr-o revista despre intoleranta. Era si cu citate din Biblie. Poate ca intr-o zi o sa-l postez si aici pentru ca la vremea aceea a placut multor persoane desi eu nu eram de aceeasi “confesiune” cu ei. Asa sunt crestinii: dezbinati in toate!

Cu dezamagire constat ca unele persoane au impresia ca as fi ateu daca am criticat unele fapte ale unor asa zisi oameni ai Bisericii.

Vreau sa fiu bine inteles: am spus mereu ca e bine pentru psihicul nostru sa credem in ceva. Altfel o luam razna. Dar nu e bine nici sa fim Al-Qaida in ale “credintei”, o credinta absurda, dusa la extrem! Sa nu cumva sa credeti ca exista Al-Qaida doar intre musulmani, arabi! Ea se manifesta in diferite forme si in ortodoxism, in catolicism, dar si in asa zisele secte, intre pocaitii falsi!

Acum 3 ani aprox. un asa zis “pocait” a plecat cu gresia mea spunand in mod fals ca a “crezut ca nu-mi mai trebuie” desi era lasata pe terasa casei mele, in curtea mea! Bineinteles ca nici ulterior nu mi-a mai adus-o! Sa mai intreb de ce nu mi-a cerut voie? Nu am anuntat Politia pentru ca aveam destule pe cap atunci! Stiti ce motive imi invoca ca nu-si facea treaba la timp? Ca el e mare meserias si lucreaza incet sa iasa totul bine, ca el are “frica lui Dumnezeu”! De mare meserias ce a fost, a trebuit sa schimb gresia! Nici macar nu si-a cerut scuze!

E doar un exemplu, as putea umple romane cu tot felul de indivizi din toate religiile, care mai de care mai “crestin”, “credincios”, etc.

Tatal unei fete pe care am respectat-o mult (tocmai pentru ca ea era mai toleranta, intelegatoare), imi dadea mie lectii despre credinta adevarata si ce scrie in Biblie, dar imi tot invoca Vechiul Testament cu razbunari, pedepse groaznice si altele de genul… Era penticostal, “religia suprema” in opinia lui!

L-am intrebat si eu direct daca imi poate da ca exemplu demn de urmat o Maica Tereza a penticostalilor! S-a uitat lung la mine ceva timp, dar tot nu a avut un raspuns si a revenit la “doctrina” lui! Era si mama de fata care a zambit dupa ce a ramas un timp surprinsa de rapiditatea cu care dadeam replici simple la mintea oricarei persoane cu buna credinta!

Toti se pretind a fi in credinta “pura” a lui Dumnezeu, toti pretind ca ei “detin” credinta adevarata desi nicaieri in Biblie nu scrie de catolici, ortodocsi, penticostali, adventisti sau evanghelisti ca fiind “cei adevarati”! Sa le fie rusine! Minciuna parca nu era o calitate! La fel nici manipularea!

Toti au contribuit mai mult sau mai putin la separarea oamenilor! Iar separarea si diferentierea oamenilor pe criterii de religie sau pe orice criteriu NU este ceva de laudat, “stimabililor”!

Asta critic eu: falsitatea, minciuna, ipocrizia tuturor! Eu nu fac discriminari! Sa va fie rusine tuturor, voi cei care mintiti si manipulati!

Nu incercati sa ma indoctrinati cu aberatiile voastre ca nu veti reusi! Eu stiu ceva destul de simplu: ce e bine, va fi bine mereu si nu se poate transforma deloc in ceva rau! Daca vrei sa-mi faci un bine (in opinia ta), dar imi faci un rau pana la urma, incep sa ma intreb unde e binele? Nu am fost inzestrati cu creier ca sa-l lasam sa rugineasca!

Nu exista credinta cu forta, cu amenintarea! Vorbeste-mi frumos, cu argumente si te voi asculta mereu. Nu-mi jigni inteligenta (multa, putina, atata am)!

Nu-mi castigi respectul, atentia daca ridici tonul, daca invoci raul pentru a face bine! Ma pierzi repede pe… traseu!

Nu generaliza ca sa nu generalizez si eu in cazul tau! Nu ma trata drept un idiot care sa-ti asculte toate… inventiile! (Asta ca sa fiu… diplomat.)

A fi pustnic NU inseamna ca esti vreun sfant pe Pamant! Unii umblau cu explozibili la ei sa ii trimita la Cer pe altii! A fi preot, pastor, etc., NU inseamna automat ca esti vreun Sfant sau ca ai credinta mai multa decat mine! Asa ca nu va mai laudati cu asa ceva ca unii deja isi pierd respectul imediat ca ati deschis gura!

FITI OAMENI! Pentru ca… asta sunteti pana la urma!

Daca ii invatati pe oameni ca NU trebuie sa intervina atunci cand li se face rau, o nedreptate din partea celorlalti, daca ii invatati sa stea sa NU ajute pe nimeni, va intreb si eu simplu: UNDE VA E CREDINTA ADEVARATA, UNDE E UMANITATEA, OMENIA?

Trebuie sa ii iubiti pe toti tocmai pentru ca asa ati fost invatati! Lasati intoleranta daca va pretindeti superiori!

Eu… Eu am invatat sa iau tot ceea ce este frumos si de la crestini si de la musulmani si de la oricine ma poate invata ceva frumos. Am dreptul sa discern daca e ceva bun pentru mine, am dreptul sa spun daca mi se face rau sau bine, NU hotarati voi pentru mine ca nu sunteti ZEI! ZEII mei NU sunteti, stati linistiti, va agitati degeaba!

Eu recunosc ca am defecte, incerc sa le corectez pe parcurs cu o singura exceptie: SUNT INTOLERANT FATA DE INTOLERANTA!

Am nevoie (langa mine) de orice persoana care manifesta intelegere, toleranta, buna credinta! Chiar am nevoie pentru ca… iubesc astfel de oameni!

O zi frumoasa! Si nu uita sa fii OM! In toate sensurile posibile! Numai asa vei castiga admiratia, respectul celorlalti!

Mihai Florian Dumitrescu

14 aprilie 2015

P.S.: Voi ce alegeti? Credinta tolerantei sau credinta intolerantei?

You may also like...

1 Response

  1. Adi 3PAS spune:

    Foarte frumos spus…binele nu are cum sa se transforme in rău, desi este o noțiune relativă…daca provine din suflet, cu iubire nu poate fi altfel.
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.